Pennskulpturer

Melissa Hendeson, Säg det högt (Örebro) foto Sydsvenskan.

Melissa Hendeson, ”Säg det högt” (Örebro) foto Sydsvenskan.

Sydsvenskan skriver om en brittisk-svensk konstnär, Melissa Henderson, som skapat en sex meter hög skulpturgrupp som föreställer pennor. Sydsvenskans reporter, Julius Viktorsson frågar konstnären om vad hon hon inspirerats av, och hon uppger att det var English Pen, som skyddar det fria ordet som var hennes inspiration.

Atti Johanssons skulptur ”Hommage à Ivar Lo Johansson” på Gudlav Bilderskolan

Atti Johanssons skulptur ”Hommage à Ivar Lo Johansson” på Gudlav Bilderskolan

Men det märkliga är att en liknande skulptur av Atti Johansson, ”Hommage à Ivar Lo Johansson”, utfördes 1970 vid Gudlav Bilderskolan i Sollefteå, och skissen till skulpturen finns på Skissernas museum i Lund. Skissen har stått i salen direkt efter entrén, väl synlig för alla besökare. Eftersom Melissa Henderson är konstnär och uppväxt i Malmö bör hon rimligen ha sett skissen, varför ger hon inte Atti Johansson cred för det? Eller glömde hon?

Atti Johansson har själv sagt att:
”När jag arbetade med ’Ska tekniken ta makten, ska datorerna styra oss?’ såg jag tiden som ny och då ville jag byta material. Nya ljusäkta och färgäkta plastfärger hade kommit från England och jag valde fem färger i acryl, som jag kom att ägna mig åt: rött, gult, orange, blått och grönt. Den blå färgen fick stå för människan. De här färgerna tillämpades senare för ‘Pennorna’ (’Hyllning till Ivar Lo Johansson’) vid Gudlav Bilderskolan  där den längsta pennan är just blå.

Nu ska Melissa Hendersons pennor in på Malmö Stadsbibliotek. Jag hoppas att de inte glömmer att nämna Atti Johanssons ”Hommage à Ivar Lo Johansson” i samband med utställningen.

 

Lexokonett Amanda om Atti Johansson.

Wikipedia om Atti Johansson

Gudlav Bilderskolan

Malmö stadsbibliotek om Melissa Hendersons ”Säg det högt”

Sydsvenskan om Melissa Hendersons ”Säg det högt”

Skissernas museum

Annonser
Published in: on juni 24, 2016 at 12:13 e m  Kommentarer inaktiverade för Pennskulpturer  
Tags: , , , , , ,
%d bloggare gillar detta: