S:t Barthélemy i sommar

I sommar ska jag arbeta på den västindiska ön S:t Barthelemy, vilket innebär att jag kommer att vara borta från cyberrymden under hela augusti.

Det blir först en resa på 60 mil norrut – till Stockholm. Sedan en resa cirka 100 år bakåt i tiden – till Julius Kronbergs ateljé omkring år 1910 – och sedan ytterligare 40 år bakåt – till S:t Barthélemy på 1870-talet – under de sista år som ön ännu var svensk.

St Barthelemy

Den svenska kolonin S:t Barthélemy ligger vid Djurgården.

Det kommer att stå en del i tidningarna om projektet – även SVT och radion kommer att göra inslag.

Än så länge kan jag bara länka till tidningen Östermalms sida på nätet. Titta på sidan 5.

Föreläsningar kommer att hållas på Sjöhistoriska muséet:

Torsdagen den 16 augusti 2007 kl. 17.30

Dick Harrison är professor i historia i Lund och en av Sveriges mest välkända och kunniga historiker. I del två i hans trilogi Slaveri: en världshistoria om ofrihet, finns ett särskilt kapitel om St. Barthélemy. Del ett handlar om slaveriet från Forntiden till renässansen. Del två är tillfälligt slut på Adlibris och på Bokus. Finns troligen på biblioteken.

Dick Harrison föreläser om ”Slaveriets historia”

Torsdagen den 23 augusti 2007 kl. 17.30 (OBS. Två föreläsningar samma kväll)

Per Tingbrand är mycket kunnig i svensk kolonialhistoria med
St. Barthélemy som specialitet. Per är hedersmedborgare i St. Barthélemy kommun och hedersdoktor vid Umeå universitets humanistiska fakultet. Författare till bl.a.
Who was who in St. Bartholomew during the Swedish epoch? Går att beställa via S:tBarthélmy-sällskapet.

Per föreläser om ”Den svenska ön St. Barthélemy – ett mångkulturellt samhälle”.

Stefan Jonsson är kritiker på DN och författare till bl.a. den uppmärksammade boktrilogin De andra, Andra platser och Världens centrum. Trilogin introducerade idéer och teorier om sådana fenomen som mångkulturalism, rasism, postkolonial kultur och globalisering.

Stefan föreläser om ”Det koloniala arvet i dagens västvärld”. En mindre entréavgift kommer att tas ut på muséet. Till huset på ön är det dock fri entré.

Jag kommer att hålla en föreläsning om kvinnorna på och omkring S:t Barthélemy på Systrarna Helin och Voltaire  (Skånska gruvan) – fredagen den 24 augusti..

S:t Barthelemysällskapet

Om St. Barthélemy/dess svenska kolonialhistoria/Västindien:

Hubertsson, Leif-Owe: S:t Barthélemy och andra små västindiska pärlor

Tingbrand, Per: Med svenska örlogsmän till S:t Barthélemy 1785-1994

Tingbrand, Per: Who was who in St. Barthélemy during the Swedish epoch?

Jonsson, Lena: S:t Barthélemy 1784-1878 : svensk koloni i 94 år : en mycket liten ö i Västindien med en fascinerande historia. Lättläst – bra som introduktion.

Anders Z Sandström: S:t Barthélemy Kulturhistoriska promenader bland svenskminnen från 17- och 1800 -talen.

Hildebrand, Ingegerd: Den svenska kolonin S:t Barthélemy och Västindiska kompaniet fram till 1796

Swahn, Jan-Öjvind: Saint-Barthélemy. Full av överraskningar och ger mersmak.

Sjögren, Bengt: Ön som Sverige sålde. Bengt Sjögren har gjort en noggrann research – och är försiktig med de uppgifter han vidarebefordrar.

Sjögren, Bengt: Karibien med öppna ögon

Wall, Ingrid:  Un homme, une île, une vie – om Marius Stakelborough – en trevlig barägare på ön – som är väl bekant med svenskminnena. Den är skriven både på franska, engelska och på svenska.

Om slaveriet:

Aphra Behn: Oroonoko

Walter Goodman: Det svarta slaveriet

Harrison, Dick: Trilogi Slaveri: en världshistoria om ofrihet.

Hochschild, Adam Spräng bojorna : kampen mot slavhandeln. Författaren berättar om hur tolv människor samlades år 1787 på ett tryckeri i London för att bilda en förening mot slaveriet och hur de sedan drev sin kampanj. Även om slaverisystemet och dess betydelse för världsekonomin. Adam Hochshild var den som skrev om slaveriet i boken Kung Leopolds vålnad. Den kan jag verkligen rekommendera.

Skytte, Göran: Det kungliga svenska slaverietEn usel bok, där Skytte blandar in Gustav III eventuella homosexuella läggning och inflikar att vissa var feta och/eller fula – vilket är ganska irrelevant i sammanhanget.

Gustavus Vassa, afrikanen – en slavs bekännelser. En biografi – skriven av en frigiven slav som rövades bort från sin by när han var 10 år – år 1755. Med sin biografi ville han påverka opinionen mot slaveriet. På Bokus.

Om samtida frågor som berör ämnet:

Stefan Jonsson: Boktrilogin De andra, Andra platser och Världens centrum. Trilogin introducerade idéer och teorier om sådana fenomen som mångkulturalism, rasism, postkolonial kultur och globalisering.

Regeringens webbplats för mänskliga rättigheter

Svenska besittningar och dess myntning

Gustav III om S:t Barthélemy

SR P4

SVT

DN om kolonin

Annonser
Published in: on augusti 2, 2007 at 12:54 f m  Comments (3)  

3 kommentarer

 1. […] S:t Barthélemy För den som söker information om S:t Barthélemy – titta här. […]

 2. […] på fler böcker och länkar om S:t Barthélemy finns här. Publicerad […]

 3. Du skrev om:
  ”Skytte, Göran: Det kungliga svenska slaveriet. En usel bok, där Skytte blandar in Gustav III eventuella homosexuella läggning och inflikar att vissa var feta och/eller fula – vilket är ganska irrelevant i sammanhanget.”

  Även om Skyttes bok är rörig och innehåller en del ovidkommande uppgifter så är den ändå rak och ärlig på ett brutalt sätt. Här hymlas det inte eller talas blomsterspråk utan när han väl diskuterar vad slavarna fick utstå så berättar han så man får en riktig uppfattning hur smutsigt, inhumant och brutalt slaveriet verkligen var, också på svenskt territorium.
  Man kan t ex nämna ett sådant exempel som det om den unga prästfrun Catherine Lönner och hennes slavar som hon tog med sig till Hudiksvall, här jämför Skytte den bistra verkligheten med de tidningsartiklar som tonar ned familjen Lönners brutala behandling av slavbarnen Joe och Jane och han berättar också om det hemska öde som slutligen drabbade deessa barn, något som de förljugna tidningsartiklarna hade tigit om.

  Rörig eller ej, Skytte skall ändå ha heder för en bok som kallar saker vid deras rätta namn, och inte hymlar om svenskarnas svinaktiga behandling av sina slavar.


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: