In hate we trust

Våldtäkten

Våldtäkten Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Fredagen den 6 april öppnade Kulturen i Lund en ny utställning: In Hate We Trust, foton av Elisabeth Ohlson Wallin. Utställningen pågår till den 13 maj.

Den handlar om hatbrott mot homo- bi- och transpersoner.

Elisabeth Ohlson Wallin har utgått från verkliga misshandelsfall, mord och trakasserier.

Fotografierna har ett starkt innehåll och små barn rekommenderas inte att se utställningen, större barn (6-12 år) endast i målsmans sällskap.

Hennes foton är vackra som målningar, som barockmålningar och som 1800-talets realism. Och innehållet är denna gång lika otäckt som många av de verk vi ser på de stora konstmuseerna för äldre konst runt om i världen.

   

I Italien finns det en fascist som på fullt allvar krävt att homosexuella ska avrättas.
Han har föreslagit både napalm och garrottering som avrättningsmetoder.
Det låter som ett dåligt första aprilskämt.

Om vi hade att göra med en ensam galning hade man kunnat rycka på axlarna åt det, men mannen är Lombardiets minister för Ungdom, Sport och Turism. Han tillhör det neofascistiska partiet Alleanza Nazional.
Pier Gianni Prosperini är hans namn och han är tyvärr inte ensam om den åsikten.

Ur tidningen QX artikel på nätet angående verket Våldtäkten

I Italien har man under sommaren upplevt en ökning av brottsvågen mot homosexuella, berättar Elisabeth Ohlson-Wallin. Det är ett av de mer uppmärksammade fallen hon ville beskriva i denna bild, när italiensk polis kom för att avbryta fotograferingen.
– I somras våldtogs en lesbisk kvinna utanför ett gaydiskotek, berättar hon. ”Nu är det din tur, jävla flata” sa fascisterna som våldtog henne.

Ohlson-Wallin berättar att i den efterföljande debatten uttalade sig en kardinal och sa att man får räkna med detta om man är öppen som homosexuell.
Det känns som en triumf att komma hem med den här bilden, säger Ohlson-Wallin. Det var på håret att jag höll på att bli arresterad.

Under fotograferingen uppmärksammade en dam att man tog bilder där de avbildade kardinalerna hade stånd. Med blåljus anlände polisen och gick igenom Elisabeth Ohlson-Wallins dator och alla hennes bilder.

Elisabeth Ohlson Wallin och Mordet på Marat

Vermeer, Baudry och Mordet på Marat

Charlotte Corday och Mordet på Marat

Annonser
Published in: on maj 7, 2007 at 9:52 f m  Comments (2)  

2 kommentarer

  1. […] Wallin och Mordet på Marat Just nu pågår Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning “In hate we trust” om HBT-brott på Kulturen i Lund. Fram till den 13 […]

  2. […] Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin har inspirerats av Artemisia Gentileschis måleri i sina fotografie… Publicerad i: […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: