Charlotte Corday och Mordet på Marat

Charlotte Corday 

J.-J. Hauer Charlotte Corday

 

 

Charlotte Corday (1768-1793) föddes i Normandie och fick sin utbildning på en klosterskola. Hon ansågs som bildad och hade lätt att lära.

 

Franska revolutionen 1789 innebar att klostren så småningom stängdes – eftersom kyrkan och prästerna var revolutionens fiende.

Girondisterna – som tagit makten – ville dock inte avrätta någon – bara hålla kungahuset i schack, och sprida makten.

Kungen, Ludvig XVI hade visat sig vara en svag kung, som inte intresserade sig för att regera. Helst var han ute och jagade hela dagarna. Kungen var rädd för adeln och lyssnade inte på de som ville reformera makten, något som det brittiska kungahuset gjort. Reformer hade möjligen räddat hans och hans familjs liv.

 

 

 

Den franske kungen hade varit en envåldshärskare – hundra år tidigare hade till och med Ludvig XIV – ”Kung Sol” – sagt: ”Staten – det är jag”.

 

Nu skulle staten vara vi.

 

Vi som bodde i landet skulle utgöra staten – inte endast dess regent.

Vi betalar skatt, vi ska också åtnjuta vissa rättigheter som medborgare i detta land.

Så småningom skulle detta bli den nya synen på nationen – nationen är dess invånare – inte endast dess regent.

Nationer skulle senare bygga på ras, kultur, religion och språk.

    

Mot de styrande girondisterna stod jakobinerna som tyckte att revolutionen gick för långsamt – de ville rensa ut alla de tidigare makthavarna och få ett snabbt slut på det gamla.

Dessutom fruktade man att de övriga nationerna, som fortfarande var monarkier skulle komma den franske kungen till hjälp.

 

Kända jakobiner var Robespierre, Danton och Marat. Jakobinerna tog makten, drev girondisterna från Paris och lät halshugga kungafamiljen, Ludvig XVI avrättades den 21 januari 1793.

Det så kallade skräckväldet hade börjat. Under skräckväldets styre avrättades cirka 3-4000 människor med hjälp av giljotinen. 

 

Vigee Lebrun Marie Antoinette

Elisabeth Vigee Lebrun, Marie Antoinette och hennes barn, 1788.

Barnen var:
Marie Theresia Charlotte (1778-1851), gift med sin kusin Ludvig Antoine av Angoulême (Karl X av Frankrikes son)
Ludvig Josef (1781-1789)
Ludvig XVII av Frankrike (1785-1795) – Sitter i mammas knä, dör tio år gammal i fängelset. 
Sophie (1786-1787) – som redan dött när målningen utfördes – hon ligger i vaggan och hennes bror Ludvig Josef pekar på henne. Han kommer att gå bort året därpå.

David, Marie Antoinette

Jacques Louis David, Marie Antoinette förs till giljotinen 16 oktober 1793.

Ludvig XVI:s hustru, Marie Antoinette avrättades den 16 oktober 1793 på Place de la Révolution, nuvarande Place de la Concorde i Paris – där obelisken står – i ena änden av Champs Elyssé, i den andra står triumfbågen.

  

Girondisterna hade flytt till Normandie – där Charlotte Corday bodde. De kom i kontakt med varandra och hon påverkades av deras tankar.

Charlotte Corday gick från tanke till handling. Hon reste till Paris i juli 1793, sökte upp en av jakobinerna; Marat, som låg i badkaret och skrev dödslistor. Girondisterna skulle dö, royalisterna skulle dö, prästerskapet skulle dö…

 

Jean Paul Marat var en tidningsman, han gav ut tidningen ”L’ami du peuple” och förespråkade terror i den revolutionära kampen.

Han var den föste att kräva kungaparets avrättning.

Marat valdes in i Nationalkonventet 1792, där han drev en hård kamp mot girondisterna.

Han hade många fiender och tvingades vid ett tillfälle gömma sig i kloakerna och fick då en hudsjukdom som endast lindrades då han låg i badet.

 

I badet låg Marat när Charlotte Corday kom hem till honom. Hon hade köpt en slaktarkniv – den stötte hon nu i hans bröst.

Corday flydde inte utan tog sitt straff, med hänvisning till att hon visserligen dödat en man, men räddat hundratusen.

 

Madame Roland som tillhörde girondisternas inre krets, och som varit inrikesminister i Gironden hyllade Charlotte Corday för hennes handling.

 

Corday halshöggs den 17 juli 1793.

Madame Roland halshöggs den 8 november 1793.
  

Så småningom avrättades även medlemmarna i skräckväldet – dit bland annat Danton räknats – trots att han försökt få Robespierre att lugna ner sig, och inte avrätta varenda person som ansågs fientlig.

Den 5 april 1794 fördes Danton till giljotinen.

 

Robespierre halshöggs den 28 juli 1794. Men något gott hade han ändå hunnit göra:

Han skrev 1793 års deklaration av de mänskliga rättigheterna, införde obligatorisk skolgång samt genomförde slaveriets avskaffande.

 

Napoleon Bonaparte återinförde dock slaveriet några år senare.

 

 

 

Vermeer, Baudry och Mordet på Marat

 

Elisabeth Ohlson Wallin och Mordet på Marat

Annonser
Published in: on maj 7, 2007 at 6:58 e m  Comments (3)  

3 kommentarer

  1. […] Charlotte Corday och Mordet på Marat Publicerad i: […]

  2. […] Charlotte Corday och Mordet på Marat […]

  3. hej jag undrar var du fått informationen ifån (att Marat skrev dödslistor, då ha nblev mördad. Är de den han håller i handen, eller är det brevet från Charlotte Corday?)

    tack på förhand. / Louise


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: